De wifi in de trein is volstrekt onveilig (en dit is wat jij er aan kunt doen)

Geplaatst op 6 augustus 2015

Vanmorgen werd ik door Sanne Roemen gewezen op een artikel van de Correspondent waarin de NS werd aangevallen over de onveiligheid van Wifi in de trein.

Nu legt de Correspondent het probleem bij de NS neer en gaat vervolgens een beetje zuur doen dat de NS er niets aan doet. Ik vind daar wat van.

Het eerste wat ik er over wil zeggen is dat het probleem van onveilige Wifi netwerken veel groter is dan de Wifi in de trein. Alleen op de NS gaan zitten bitchen is een beetje makkelijk. Want neem nou de wifi netwerken in de horeca die zijn net zo onveilig. Ook daar kun je ook van alles uit de lucht plukken.

Het tweede wat ik er overwil zeggen is dat iedereen dit probleem zelf kan oplossen. Installer een VPN service op je telefoon, tablet en/of laptop. En klaar ben je. Ik gebruik daar momenteel de service van getcloak.com voor. Cloak heeft het, in tegenstelling tot eerdere services die ik geprobeerd heb, goed voor elkaar. Eenmaal geïnstalleerd en ingesteld, ik heb Cloak zo ingesteld dat deze aan het werk gaat als ik op een wifi netwerk zit, merk je er niets meer van en gaan al je gegevens alleen nog maar versleuteld over het netwerk.

Cloak is een Mac en iOS oplossing. Wil je voor een ander platform een oplossing vinden check dan even je omgeving of zoek in Google op VPN in combinatie met het platvorm waar je gebruik van maakt. Zoek bijvoorbeeld op “VPN ANDROID“.

Disclamer: Ik heb geen banden met Cloak behalve dan dat ik hun service gebruik. Ze komen op mij heel sympathiek over maar mochten zij kwaad willen doen kunnen zij wel bij jou data. Maar mijn onderbuik gevoel zegt dat ik goed zit bij Cloak.

PS: Mocht je een indruk willen krijgen hoe ze bij je data kunnen komen als deze niet is beveiligd. Kijk dan naar deze video over Packet Sniffing.


Er zijn geen reacties op "De wifi in de trein is volstrekt onveilig (en dit is wat jij er aan kunt doen)"


    Wil je reageren?