Hoe je met Keyboard Maestro je werktijd met een uur per dag kan verkorten

Geplaatst op 29 maart 2017

Grote kans dat je nog niet eerder van Keyboard Maestro hebt gehoord. En mogelijk heb je er wel van gehoord, maar heb je geen flauw idee wat je er mee kan. Toch ben ik ervan overtuigd dat jij met dit programma moet gaan werken.

Als jij dagelijks een paar uur met een Mac werkt, zal Keyboard Maestro jou uren per week besparen. Uren die je beter of leuker kunt gebruiken, bijvoorbeeld om op een zonnige middag af te spreken met leuke mensen.

Hoe doet Keyboard Maestro dat?

Veel handelingen die je op je computer uitvoert komen veelvuldig terug. Veel van deze handelingen heb je niet eens door.

Loop deze vragenlijst maar eens door.

 • Welke programma’s open en activeer ik regelmatig?
 • Welke folders open ik een paar keer per dag?
 • Welke websites bezoek ik vaak?
 • Welke woorden, zinnen, website-adressen of teksten typ ik regelmatig?
 • Welke woorden schrijf ik vaak verkeerd?
 • Hoeveel handelingen voer ik uit om een bepaalde taak uit te voeren?
 • Als ik een bepaald programma start, wat zijn dan mijn eerst volgende handelingen?
 • Hoe vaak beweeg ik de cursor naar het dock om een programma te starten?
 • Hoe vaak beweeg ik de cursor naar de menubalk om een menu item te activeren?
 • Hoe vaak beweeg ik mijn hand heen en weer van muis naar toetsenbord?
 • Bij welke online formulieren voer ik vaak dezelfde gegevens in?
 • Welke menu items gebruik ik vaak in een programma?
 • Welke taken vergeet ik regelmatig uit te voeren?
 • Welke emails verstuur ik elke week?

Al deze bovenstaande handelingen kunnen vereenvoudigd worden door gebruik te maken van de kracht van Keyboard Maestro. En als je deze app combineert met de apps Alfred en Hazel is het einde van de mogelijkheden helemaal zoek!

Sinds ik met Keyboard Maestro werk krijg ik zeker een uur per dag cadeau. En ja… Natuurlijk heb ik een hoop tijd voor moeten investeren om dat allemaal te ontdekken. En dat is precies wat ik jou wil besparen door je te inspireren met de onderstaande voorbeelden en waar nodig je stap voor stap te begeleiden.

Wat kun je Keyboard Maestro laten doen?

Tovertypen

 • IBAN nummers onthouden en typen. Als ik iban; typ krijg ik keuzemenu waaruit ik één van mijn IBAN nummers kan kiezen.
 • BTW nummer onthouden en typen. Als ik btw; typ krijg ik mijn BTW nummer.
 • KvK nummer onthouden en typen. Als ik kvk; typ krijg ik mijn KvK nummer.
 • Huidige datum en tijd typen. Als ik dt; typ, typt Keyboard Maestro de huidige datum en tijd voor mij.
 • Eenvoudige spelling omzetten naar correcte spelling. Als ik kado typ wordt dit automatisch vervangen door cadeau.
 • Demoteksten invoeren. Soms heb ik een lap tekst nodig als voorbeeld of voor een ontwerp. Hiervoor gebruik ik Lorum Ipsum tekst die ik met Keyboard Maestro te voorschijn kan toveren.
 • Bij sommige sites, zoals bij banken, mag je niet plakken in de velden. Dan werkt TextExpander niet. In Keyboard Maestro kun je dan opdracht geven de tekst te typen in plaats van te plakken.

Tovertoetsen (Toetsencombinaties)

 • Veel gebruikte websites openen.
 • Veel gebruikte mappen/folders openen.
 • Veel gebruikte applicaties openen.
 • Schermafdrukken maken naar clipboard met één toets in plaats van 4 toetsen.
 • Bestanden naar een specifieke map verplaatsen met één toetscombinatie.
 • Toetsen combinaties toevoegen aan apps die voor bepaalde functies geen toetscombinaties hebben.
 • Notities in Evernote verplaatsen naar een andere notebook.
 • Window-management: vensters links of rechts van je scherm plaatsen of beeldvullend maken.
 • Geselecteerde tekst opzoeken in Google, LinkedIn of Google Maps

En het gaat nog veel verder…

Een communicatiebureau waar ik een training gaf werkte met een heel oud projectmanagement programma dat een paar keer per dag vast liep. Tijdens de 2e trainingsdag heeft één van de deelnemers een Keyboard Maestro workflow gemaakt waarmee ze het programma d.m.v. een toetsen combinatie geforceerd konden afsluiten en opstarten. Er werkten 8 mensen met dat programma. Tel uit je winst.

Een verkooporganisatie waarmee ik heb samengewerkt maakte gebruik van een CRM systeem waarbij ze op zes knoppen moesten drukken om een nieuwe order aan te maken. Om dit te vereenvoudigen en te versnellen hebben we een workflow gemaakt waarmee je dit klusje door een toetsencombinatie aan Keyboard Maestro kan overlaten. Daarbij werd ook de datum van de order automatisch op de volgende dag gezet (dat moesten ze voorheen iedere keer handmatig doen).

Samen met een personeelsmanager heb ik een workflow gemaakt waarmee zij elke week de gewerkte uren van 12 mensen in 10 minuten kon invoeren. Daar deed ze voorheen meer dan 30 minuten over.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. In de praktijk komt het er op neer dat 80% van wat jij met je muis en toetsenbord doet aan Keyboard Maestro kunt leren.

Wil je dit niet allemaal zelf uitzoeken?

Wil je graag met Keyboard Maestro aan de slag gaan en wil je graag stap voor stap geholpen worden?

Van 1 tot en met 29 oktober 2019 organiseer ik de Slimmer Werken met je Mac Training. Een groot deel van deze week gaat over Keyboard Maestro. Op de andere dagen laat ik je zien wat je met Hazel en Alfred voor elkaar kunt krijgen.

Ik doe mee!   Ik wil eerst meer informatie over de training.

Als je vragen hebt kun je mij mailen op mike@slmmr.nl


Er zijn geen reacties op "Hoe je met Keyboard Maestro je werktijd met een uur per dag kan verkorten"