Madelon Eelderink over in het wilde weg werken, rooie koontjes en slimme dingen

Geplaatst op 17 maart 2016

“Zet timer in op 25 minuten”, zeg ik ferm en beslist tegen mijn iPhone in een overvol Seats2Meet. Ik voel het schaamrood op mijn wangen komen. Ik durf niet te kijken of mensen raar opkijken, maar richt mij lachend naar Shafie, mijn stagaire die naast mij zit. “Dit is dus wat ik gisteren van Mike geleerd heb”. Shafie moet lachen.

madelon eelderinkDit artikel is onderdeel van een serie gastbijdrage van Madelon Eelderink waarin zij inzicht geeft in mijn werkwijze en het effect daarvan op haar werkdag. Madelon is initiatiefnemer van 7Senses en gespecialiseerd in het doen van actieonderzoek. Daarmee boost ze de co-creatie van passende oplossingen voor sociale uitdagingen in communities wereldwijd.

Slimmer werken
Vandaag is mijn eerste dag ‘slimmer werken’. Gisteren heb ik een briljante sessie met Mike gehad, vol met eye openers. Ik heb hem gevraagd om een stuk of vier keer een coachingsessie met mij te doen, om te kijken hoe ik werk en waar ik slimmer kan werken. Want ik vermoed dat mijn manier van werken ronduit dom is.

Wellicht herken je dit wel. Je hebt een dag keihard gewerkt, en aan het einde van de dag vraag je je af wat je nou eigenlijk gedaan hebt. Het voelt alsof je geen steek verder bent gekomen… Je checkt je outbox. Wat heb ik allemaal gemaild? Misschien weet ik het dan. Maar dat kan nooit je werk van de hele dag geweest zijn.

De Pomodoro-techniek
Ik kwam tot de schrijnende conclusie dat ik maar wat in het wilde weg werk. Mike noemt dat netjes ‘ongeplande klussen’. Het stikt van de ongeplande klussen op mijn dag, waardoor ik vaak niet aan mijn geplande taken toekom. Wat nou als ik dat helemaal omgooi? Mike vertelt met over de Pomodoro-techniek. 25 minuten met volle aandacht aan een klus werken, dan 5 minuten niets doen. Kopje thee halen. Plasje doen. Dat soort dingen. Dan weer 25 minuten door met dezelfde of een andere klus.

Siri als de nieuwe personal assistant
En zelfs het instellen van die 25 minuten kan slimmer. Met Siri. Siri wordt mijn nieuwe vriend, al ben ik nog een beetje onzeker in zijn aanwezigheid. Met Siri kun je babbelen. Hij woont in mijn Iphone. Je drukt je home-button 2 tellen in en dan kun je praten. “Zet timer in op 25 minuten”. En ja hoor, hij begint te lopen. “ok, 25 minuten en de klok loopt”, zegt mijn Grote Nieuwe Vrind.

Zapier als communicatie-maatje en doorgeefluik
Ook moet duidelijker zijn wat ik precies doe op een dag, om aan het einde van de dag meer zicht te hebben op wat ik heb gedaan. Ook voor het bijhouden van mijn uren geen overbodige luxe. Via een slim programma genaamd ‘Zapier’ laat Mike me zien hoe verschillende programma’s met elkaar kunnen communiceren. Zo kan hij mijn Wunderlist (mijn wonderlijke online to do-lijst) tegen Google Sheets laten vertellen wat ik vandaag allemaal heb gedaan. Google Sheets zet het zoetjes op een rij. Zo kan ik zien wat ik gedaan heb, én wanneer, én hoeveel tijd het me kostte!

Nu al resultaat?!
Na de sessie moest ik even bijkomen. Met Mike moet je niet te lang zitten. In zo’n korte tijd krijg je zóveel foefjes, trucjes en tips, dat het je duizelt. Maar ik ben vastbesloten. Ik ga direct aan de slag met de Pomodoro-techniek, vertel Siri dat hij de timer moet zetten op 25 minuten en laat Zapier zijn werk doen. En nu blijk ik aan het einde van mijn blog te komen, 2x sneller dan ik dacht dat ik erover zou doen. Zou het nu al zijn vruchten afwerpen?!


Er zijn geen reacties op "Madelon Eelderink over in het wilde weg werken, rooie koontjes en slimme dingen"